Det är många som inte klarar av att betala hela kostnaden för sitt fordon på en gång. Då är det vanligt att man finansierar köpet med ett billån. En passande lösning för de flesta. Men det finns också de som föredrar att hyra sin bil, istället för att köpa den.

När det är dags att välja långivare för sitt billån är det viktigt att ha vissa saker i åtanke. Till att börja med är det bra att få en överblick på marknaden. Ett av de enklaste sätten att jämföra de olika erbjudandena som finns därute är att söka stöd i en lista över olika billån.

Bästa billånet – vad man ska tänka på

Tänk på att det inte alltid är lånet med den lägsta nominella räntesiffran som är det bästa alternativet. Kolla istället på totalkostnaden för lånet. Glöm inte heller bort att du har avdragsrätt på 30 procent av räntekostnader upp till 100 000 kronor per år. Men avdraget gäller bara själva räntan, inte de övriga avgifterna. Ett generellt råd är att undvika att välja lån genom bilhandlaren.

En annan lösning, som blir mer och mer populär, är att leasa bilen. Men vad är egentligen bäst ur en ekonomisk synpunkt? Det kan såklart vara bekvämt att inte äga bilen själv, att bara betala ett par tusen i månaden, och det ses som ett tecken i tiden. Däremot blir det väldigt dyrt om något skulle hända med bilen under leasingperioden. Eftersom den som hyr måste betala för reparationen av alla skador som inte ses som normalslitage. Dessutom står den som hyr bilen för att vårda den, byta däck, och tvätta den under perioden. Och för många känns det nog konstigt att betala för att vårda en bil som man inte kommer få behålla efter leasingperiodens (oftast 36 månader) slut. En förklaring till att vissa väljer att leasa istället för att låna är att de inte behöver betala någon kontantinsats, vilket gör det till ett kortsiktigt attraktivt alternativ för unga människor med begränsade medel.

Vill du veta mer om privatleasing kan du titta på videoklippet nedan: