Om det finns något som är A och O för att bilen ska rulla som den ska så är det bilens däck, och därför är det viktigt att man har ordentliga däck – och behöver man handla nya vinterdäck är sommaren en bra period att göra detta på, för då kan man hitta riktiga kap.

bildäck bilAtt ha fel sorts däck eller att ha slitna däck utgör en trafikfara och enligt statistik så utgör just dåliga bildäck en delorsak till var sjunde dödsolycka som sker på vägarna. Därför är det viktigt att byta sina däck i god tid, speciellt när det handlar om vinterdäck och under sommaren kan man göra detta samtidigt som man kan komma undan väldigt billigt i och med att det inte är säsong. Vill man till exempel hitta riktiga kap på vinterdäck så hittar man just nu billiga däck online, men var noga med att kontrollera så att du köper rätt. Och visst stämmer det såsom man skriver i tidningen Auto, motor & sport om däcken kostnad: se inte kostnaden som en tråkig utgift, se den istället som en investering i din och din familjs säkerhet.

Regler om däck

Som de flesta med körkort och bil är väl medvetna om är det inte tillåtet att köra omkring med vinterdäck på sommaren utan då ska man ha sommardäck eller all-around-däck. Men har du koll på när det är dags att byta? Enligt reglerna ska vi byta från vinterdäck senast den 15 april, förutsatt att det inte är eller väntas vara vinterväglag efter detta datum – då är det okej att ha kvar dubbdäcken efter 15 april och innan den 1 oktober, man annars ska de väck. Men om du har valt att ha odubbade friktionsdäck på bilen kan du glädjas åt att dessa får användas året runt för dem finns det inga restriktioner mot.