En bil som parkeras utomhus utsätts för sol, regn och snö vilket sliter på bilen, men en carport erbjuder ett visst skydd. De finns i olika modeller beroende på vilka behov och förutsättningar som finns för bygget. Genom att planera noga kommer resultatet bli som du önskar.

Tillstånd, design och säkerhet är det viktigaste att tänka på när en carport ska byggas. Inför bygget är det viktigt att utrusta dig med funktionella arbetskläder som underlättar arbetet. Det finns ett stort utbud av kläder och annan skyddsutrustning beroende på vilka arbetsuppgifter du ska utföra. Hur din carport ska se ut beror på vilka förutsättningar platsen erbjuder samt vilka behov av skydd och förvaring som finns.

Carportens funktion

Carport,With,Pitched,Roof,,White,Wood,With,Opeln,Driveway,OnEn carport byggs som en självständig struktur eller i anslutning till en annan byggnads vägg. Skillnaden mot ett garage är att endast den får ha max två väggar och de andra sidorna ska vara öppna. Enklare modeller i formatet av ett tält är flyttbara och kan ha tre väggar som går att avlägsna och montera isär vid behov. En carport kan ge plats för en eller två bilar och kan även ge utrymme för ett förråd. Byggnationer under 15 kvm kan räknas som friggebod och behöver sällan bygglov eller anmälan. Bygget ska dessutom hålla ett avstånd på 4,5 meter från grannens tomt. Kontrollera alltid med kommunen innan bygget påbörjas.

Detta utgör de viktigaste punkterna att hålla koll på vid byggnation av en carport:

  • Fundera över förutsättningar, behov och önskemål
  • Ta reda på om bygglov behövs
  • Ta reda på aktuella områdesbestämmelser och egenskapskrav
  • Gör en detaljerad ritning
  • Skaffa rätt utrustning och arbetskläder

Utrusta dig med rätt arbetskläder

Arbetskläder ska alltid vara behovsanpassade och vara av bra kvalitet. De ska ge skydd och samtidigt vara bekväma. Många kända varumärken kan garantera detta. Arbetsuppgifterna som ingår vid en byggnation av carport innebär att arbetskläderna ska vara lämpliga. Snickarbyxor gör det enkelt och smidigt att ta med sig de verktyg som behövs. Jackan bör anpassas efter vädret. Vid bygge ska ett par bra skor skydda mot spiktramp och skador av tunga föremål. Varselkläder behövs om bygget sker i mörker, till exempel sena kvällar. Handskar är nödvändigt, medan knäskydd och hjälm rekommenderas.

Design och material

Residential,Roof,GarageStrukturen ska vara stabil och hålla för kraftig blåst och tung snö. Konstruktionen ska förankras i marken, men metoderna skiljer sig åt för en permanent och en mobil carport. Taket kan antingen vara plant, lutande eller bågformat. Snöras ska inte falla ner på anslutande gångvägar där någon passerar. Materialet kan anpassas efter personlig preferens, men en struktur uppbyggd av trä, stål, aluminium eller kanalplast är de vanligaste. Marken kan täckas med grus, markplattor, gjuten betong eller asfalt. Att lämna marken orörd är sällan ett bra alternativ då eventuellt ogräs då måste hållas tillbaka. Vid blöt mark är det bra att dränera under eller i anslutning till grunden. Vid inköp av material har bygghandeln ofta bra kunskap och kan rekommendera vad som passar för att skapa en säker och hållbar struktur. För dig som inte vill bygga från grunden finns färdiga byggsatser som är enkla att montera ihop enligt ritningen. Ibland erbjuds även ritverktyg där du kan designa carporten själv. Jämför alltid olika alternativ och be om en offert för att hålla nere priset.