Det är inte ovanligt att bensinpriset går upp och ner, men mestadels går priset faktiskt upp. Detta för att bensin varken är miljövänligt eller tillverkas av förnybara beståndsdelar. Vilket leder till att bensinen på marknaden blir allt dyrare.
De flesta bilar idag körs med bensin, ett mindre miljövänligt alternativ och arbetet med att ta fram miljövänligare fordon som körs på el, bioetanol och annat fortgår. Än finns det ingen ösning som skulle kunna ersätta bensinen helt och hållet.
Bensinpriset går upp
I en artikel från Nyheter24 kan man läsa om att bensinpriserna än en gång går uppåt, till mångas fasa. Det har länge varit dyrt att tanka, men nu har det alltså blivit ännu dyrare. Om du inte redan märkt det så gick priset i slutet på mars upp med 15 öre och även dieseln gick upp i pris med 15 öre. Men om du har en bil som tankar etanol, så har det blivit billigare att tanka. I Expressen kan man läsa om att Socialdemokraterna i förra valrörelsen lovade att inte höja bensinskatten, vilket nu är gjort. Detta är såklart på både gott och ont. Eftersom högre priser faktiskt skulle kunna driva folk till att skaffa mer miljövänliga fordon, även fast de många gånger kan vara dyrare att köpa.
Klimatlag kan ligga bakom höjning
Men varför är det så att man nu har höjt bensinpriset igen? De flesta tror nog att det beror på miljöaspekten och där tänker man nog rätt. I Dagens Nyheter kan man läsa om att ny klimatlag kan ligga bakom bensinhöjningen. En del av den nya klimatlagen ska nämligen vara mer av ett politiskt råd som ska kontrollera regeringen så att man når de mål som finns för att minska utsläppen av koldioxid. Om arbetet med detta går långsamt så ska rådet rycka in. Det är ändå viktiga frågor det gäller och inte minst planetens och invånarnas framtid. Det som även diskuteras i artikeln är om det är lönt att Sverige som litet land tar sådant ansvar, trots att andra större länder i EU inte gör det. Och svaret på den frågan är således ganska enkel. Det är klart att det gör skillnad. Det Sverige dessutom kommer att göra är att ta kontakt med andra länder som vill vara med i initiativet. Det kan slutligen kanske locka med länder som borde ta ett större ansvar i utsläppsfrågan.