Det gäller egentligen alla reservdelar till din bil, men det tåls att säga varje gång: tänk på stöldrisken. Att installera extraljus till bilen gör bilfärden säkrare om du har dåligt helljus. Du upptäcker vilt lättare och även barn som passerar över vägen. I stadsmiljö kanske det mest är till för att ”pimpa”, men på landsbygden kan den ha livsavgörande verkan.

Kolla runt på lite olika typer av extraljus här: http://www.extraljuskungen.se/extraljus/ de har de bästa sortimentet och täcker märken som Bosch, NBB, Lightforce och så vidare. De har också fästen, bågar, stabiliseringstag, reläsats och mer. Installationen kan du göra själv om du är lite händigt lagd, det är inte svårt. Tänk på att anpassa köpet efter den modell på bilen du har. Du kan också be bilmecken installera extraljuset åt dig, förstås.

Därför är extraljuset bra

Extraljuset är bra att ha om man bor på landsbygden eftersom man lättare kan undvika viltolyckor. Även barn rör sig ute på landsvägarna och det är inte alltid de har reflex. Extraljuset kan förstärka både åt sidorna och framåt, vilket gör att du har betydligt bättre sikt. Självklart ska du anpassa din hastighet efter om det är mörkt och du kör genom en tät skog ändå.

Tänk på att du inte får använda helljus på dagen, och självklart inte om du har mötande trafik. Speciella föreskrifter gäller om du arbetar. Biltillverkarna är ivriga med att försöka ta fram bra teknik som gör att man inte behöver stänga av och på helljus i mötande trafik, men vi är en bra bit ifrån det ännu eftersom alla ändå inte kommer ha sådana nya bilar.

Du får bara visa vitt eller gult ljus framåt; så vida du inte arbetar på något sätt. Då kan du få dispens att använda vitljus även bakåt, vilket är anledningen till att många köper extraljus. Om du är osäker kring hur helljuset får användas kan du uppdatera minnet här. Använder du ditt billjus fel kan det bli dryga böter.

Reservdelar till bilen attraktiva

Extraljuset kommer alltså mycket väl till pass. Det är du tyvärr inte den enda om att tycka. Tyvärr är bildelsstölder vanliga och det går i vågor hur tätt de förekommer. Tjuvarna vill åt GPS, extraljus, rattar, radio och tyvärr även bildäck. Du kan läsa om ökningen i mitti.se och expressen.se, där man också betonar att garage förstås minskar brottsrisken för bildelsstöld. Anledningen till att man vill åt reservdelarna är att man vill sälja dem vidare, ofta till länder som kanske har importförbud på en del varor.

Garage är som sagt ett bra sätt att minska risken för bildelsstöld, men du kan också se till att täcka upp med en bra försäkring. Du kan förstås aldrig helt skydda dig mot en stöld, men du kan i alla fall göra förlusten mindre kämpig för din ekonomi. Extraljus är fina reservdelar och är en bra investering, men vill man ha en riktigt bra kostar det förstås lite extra. Ha det i åtanke, och försäkra den.