Att meka med bilen är det många som tycker är kul och vill göra. Något de flesta dock inte tänker på är att vissa reparationer eller förbättringar som man gör med bilen, faktiskt kan strida mot upphovsrättslagen. I alla fall för de som bor i USA och börjar meka med bilens datorer.

Vi har tidigare skrivit om att meka med bilen och att det är en väldigt rolig hobby.

”Det är himla roligt att hålla på att meka, oavsett om det handlar om bilen, mopeden eller någonting annat. Att få lära sig hur motorer fungerar, riktigt grotta in sig i det och själv påverka så att motorn går bättre eller hjulen snurrar smidigare, det är en härlig känsla.” Läs mer.

Olagligt meka i USA

Men faktum är att det kan vara olagligt att meka. Det är en fristående grupp i USA som hävdar att mekandet i vissa fall kan handla om upphovsrättsbrott. Man varnar framförallt om att mixtra med de datorer som hanterar bilens funktioner utan att man först får tillstånd från tillverkaren. Gör man detta kan det bryta mot Digital Millennium Copyright Act som trädde i kraft i USA året 1998.

Försöker få hobbymekare förskonade332402-engine

Ett övertramp som skulle kunna göras är att digitalt optimera bilens motor för att få en lägre bränsleförbrukning eller få mer effekt. I och med att fler och fler funktioner kräver stöd från elektroniken och att man ofta måste koppla upp sig mot bilens datorer, blir det mer som skulle kunna vara olagligt. Den amerikanska fristående gruppen jobbar därför för att hobbymekaniker ska undantas från dessa regler och att det inte längre ska finnas några juridiska risker med att meka med sin egen bil. (Källa)