Elbilar blir en alltmer vanlig syn på svenska vägar och gator. Om du själv har planer på att köpa en elbil finns det en del planering att göra i förväg. Laddstolpar måste vara tillgängliga i ditt närområde för enkel och snabb laddning, annars kan du behöva kontakta din bostadsrättsförening.
Hos Terrawatt Charging hittar du säkra och smidiga laddboxar som passar alla behov. Tack vare Klimatklivet går det nu att få tillbaka halva kostnaden för installationen och laddboxen. Terrawatt Charging ger dig information om bidrag och stöd som din bostadsrättsförening kan få.
Att tänka på vid inköp av elbil
När du är på väg att köpa en ny elbil kan många frågor uppkomma. Laddningen är en viktig del i den dagliga driften och användningen, vilket innebär att det är nödvändigt att ha tillgång till nödvändig infrastruktur som laddstolpar. Men många undrar också hur mycket det kostar att tanka bilen full med energi, och om elbilen verkligen är bättre för miljön jämfört med en biogasbil eller diesel. För att svara på alla frågor har Dagens Nyheter gjort en noggrann genomgång.
- Elbilar är både roligare och enklare att köra en vanliga avgasbilar. När du köper en elbil behöver du inte använda en traditionell automatisk eller manuell växellåda, då elbilen använder sig av direktdrift.
- Du kan enkelt se hur mycket ström din elbil drar då detta redovisas på samma sätt som sker för vanliga avgasbilar. Men i stället för att titta på liter per 100 km anges värdet i kilowattimmar eller kWh per 100 km.
- Det kostar ungefär ett par kronor för varje kWh när du laddar hemma via en laddbox, vilket innebär 100 kronor för en full tank. Men snabbladdning eller laddning som sker utmed vägen kan ge ett högre pris som är nästan i nivå med bensin, cirka tio kronor per mil.
- Det finns alltså många fördelar att installera laddboxar via bostadsrättsföreningen om du eller flera av dina grannar vill skaffa en elbil.
Elbilar och delningsekonomi
Allt fler svenskar köper elbilar. Vi har nu börjat komma ikapp Norge som tidigare var ledande på området. Under första delen av året köpte tre fjärdedelar av de privata bilköparna en elbil, totalt sett var det 57 procent av antalet sålda bilar som var laddbara. Med flera alternativ på marknaden har elbilsförsäljningen ökat starkt i vårt land under se senaste månaderna.
Att dela kläder, bilar, verktyg och kontorsyta med andra är ett bra sätt att minska vår konsumtion. Bostadsrättsföreningen Lyckegården som ligger i Mölndal utanför Göteborg har med detta i åtanke startat en bilpool. En elbil delas av föreningen och är placerad vid en av laddstolparna som tillhör bostadsrättsföreningen. Alla ägarna har möjlighet att boka elbilen vid behov. Genom att förbereda ordentligt i förväg har bostadsrättsföreningen på detta sätt kunnat täcka ett behov för de boende och samtidigt gjort en insats för klimatet. Med innovativt tänkande kan flera personer dela på saker i stället för att köpa nytt. Delningsekonomin blir allt större och vi försöker även hitta andra sätt att leva mer hållbart och på så vis använda mindre mängd resurser.